Ωμή διατροφή (BARF)

H ωμή διατροφή για σκύλους ή αλλιώς “BARF” είναι το ακρωνύμιο του Biologically Appropriate Raw Food και σημαίνει Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή. Αποτελείται από ένα πλήρες και ισορροπημένο μείγμα από ωμό κρέας, κόκκαλα, λαχανικά και φρούτα. Στόχος της ΒΑRF είναι να φέρει τη διατροφή των σκύλων όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση τους. Η BARF σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ειδικές ανάγκες των σκύλων, σεβόμενη το πεπτικό τους σύστημα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Έτσι, η διατροφή με BARF περιλαμβάνει ωμό κρέας του οποίου η σύσταση δεν έχει μεταβληθεί μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος.

Η ωμή διατροφή «μιμείται» την φυσική διατροφή του σκύλου. Δεν την αναπαράγει. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε να επιστρέψουν τα σκυλιά μας στην άγρια φύση: αυτό που προσπαθούμε είναι να τους παρέχουμε έναν όσο το δυνατό πιο φυσικό τρόπο ζωής.

“BARF” είναι το ακρωνύμιο του BiologicallyAppropriateRawFood και σημαίνει Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή. Αποτελείται από ένα πλήρες και ισορροπημένο μείγμα από ωμό κρέας, κόκκαλα, λαχανικά και φρούτα. Στόχος της ΒΑRF είναι να φέρει τη διατροφή των σκύλων όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση τους.

Η BARF σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ειδικές ανάγκες των σκύλων, σεβόμενη το πεπτικό τους σύστημα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Έτσι, η διατροφή με BARF περιλαμβάνει ωμό κρέας του οποίου η σύσταση δεν έχει μεταβληθεί μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος.

Η BARF«μιμείται» τον διατροφικό τύπο που η ίδια η φύση έχει σχεδιάσει για το σκύλο όταν αυτός αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον. Μια βιολογικά κατάλληλη διατροφή για το σκύλο μας οφείλει ν’ αποτελείται από ωμά τρόφιμα παρόμοια με εκείνα που έτρωγαν οι άγριοι πρόγονοί του. Θα πρέπει συνεπώς η διατροφή του να έχει την ίδια ισορροπία και είδη συστατικών που καταναλώνονταν από αυτούς. Έτσι, η τροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, κόκκαλα, λίπος, εντόσθια και φυτικές ίνες, δηλαδή τροφές που βρίσκονται στην άγρια φύση…

Κάθε σκύλος σήμερα, σε οποιαδήποτε ράτσα και αν ανήκει,είναι σε θέση να ακολουθήσει τη διατροφή των προγόνων του προκειμένου να είναι υγιής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βασική φυσιολογία του σκύλου μας δεν έχει αλλάξει με την εξημέρωση, παρά τις προφανείς και σημαντικές αλλαγές στη φυσική εμφάνιση και τη νοοτροπία του.

Η διατροφή με BARF«μιμείται» την φυσική διατροφή του σκύλου. Δεν την αναπαράγει. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε να επιστρέψουν τα σκυλιά μας στην άγρια φύση: αυτό που προσπαθούμε είναι να τους παρέχουμε έναν όσο το δυνατό πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Όλοι σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι ο πρόγονος του σύγχρονου σκύλου είναι ο λύκος. Τα χιλιάδες χρόνια επιλεκτικής αναπαραγωγής, αλλά και η διαδικασία της εξημέρωσης μετέβαλαν την εμφάνιση και το χαρακτήρα του λύκου μετατρέποντάς τον στο σκύλο που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό που δεν άλλαξε όμως, είναι οι βασικές εσωτερικές λειτουργίες και η φυσιολογία του. Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος σκύλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο όπως και ο πρόγονός του, ο λύκος.

Οι λύκοι ζουν σε ένα βιολογικά κατάλληλο περιβάλλον από άποψη διατροφής και άσκησης. Παίρνουν ό, τι χρειάζονται από τη φύση χωρίς να έχουν ανάγκη από τη σύγχρονη τεχνολογία. Η παρατήρηση του τρόπου ζωής των λύκων και των άγριων σκύλων (dingo), μας υπαγορεύει τις βασικές αρχές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να καθορίσουμε πώς θα πρέπει να τρέφονται οι σκύλοι μας σήμερα για να έχουν μια άριστη φυσική κατάσταση. Η διατροφή τους οφείλει να είναι λιτή και φυσική. Ακριβώς όπως και η ζωή των προγόνων τους…

Το ερώτημα είναι βέβαια σε ποιο βαθμό θα πρέπει να προσαρμοστούν αυτές οι αρχές στη διατροφή του σκύλου σήμερα.Επειδή είναι αδύνατον τα ζώα μας να επιστρέψουν στην πρωτόγονη κατάστασή τους, οι κτηνίατροι και οι διατροφολόγοι που συστήνουν BARF αναζητούν τα κατάλληλα διατροφικά υποκατάστατα τα οποία προσομοιάζουν στις βασικές πηγές τροφής της άγριας φύσης. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία δομείται το διατροφικό σχήμα της BARF, το οποίο περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, προβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυσικές πηγές λιπαρών οξέων, έλαια ψυχρής έκθλιψης και μείγμα φυτικών ινών.

Τα κατοικίδια ζώα μας είναι φυσικά σαρκοφάγα και τα σώματά τους είναι σχεδιασμένα για την πέψη και αφομοίωση τροφής από φυσικά, ωμά προϊόντα. Τα οφέλη της σίτισης με ωμές τροφές για τα κατοικίδια είναι πολυάριθμα:

 • Υγιή δόντια & Αναπνοή
  Ο σκύλος σας θα έχει καθαρότερη αναπνοή, λιγότερη συσσώρευση πέτρας, όμορφα και υγιή δόντια χωρίς να χρειάζεται καν να επισκεφθεί τον οδοντίατρο. Επιπλέον, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου η οποία συνήθως εκδηλώνεται στα ζώα των οποίων η διατροφή βασίζεται στα δημητριακά.
 • Υγιές δέρμα & τρίχωμα
  Μια από τις πρώτες αλλαγές που θα παρατηρήσετε όταν αρχίσετε τη διατροφή BARF είναι το πυκνό και στιλπνό τρίχωμα του σκύλου σας. Επίσης, θα παρατηρήσετε άμεση βελτίωση στα τυχόν δερματικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζει κατά καιρούς, χωρίς να κάνετε χρήση αντιβιοτικών και κορτιζόνης, καθώς η BARF διατροφή προμηθεύει τον οργανισμό του σκύλου σας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του.
 • Μείωση στον όγκο & την οσμή των κοπράνων
  Ο μειωμένος όγκος των κοπράνων και των οσμών αποτελεί σημάδι ενός βελτιωμένου και υγιούς κύκλου πέψης. Η BARF απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο όγκο και οσμή στα κόπρανα.
 • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
  Η διατροφή BARF ομαλοποιεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή περιέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά , λιπαρά οξέα και άλλα ένζυμα που στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων και φλεγμονωδών καταστάσεων.
 • Υγιής μυϊκή μάζα
  Η διατροφή BARF βοηθά το κατοικίδιο ζώο σας να χάσει το ανεπιθύμητο λίπος και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα βελτιωθεί η εμφάνισή του, αλλά και θα ρυθμιστεί ο μεταβολισμός του και κατά συνέπεια η ποιότητα ζωής του.
 • Ευκολότερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
  Τα ενεργά ένζυμα που περιέχονται στη BARF βοηθούν στη διάσπαση της τροφής και συμβάλλουν στηναποτελεσματικότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
 • Μείωση πιθανότητας εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων
  Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή BARF συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων. Επίσης έχει παρατηρηθεί βελτίωση στην κινητικότητα των ζώων που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις.

-Επιμένουμε 0% δημητριακά

Είναι γεγονός ότι τα δημητριακά έχουν πολύ σημαντική θέση στη βιομηχανία ζωικών τροφίμων (κροκέτες, κονσέρβες, κλπ). Τα δημητριακά είναι φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες τροφές και έτσι αποτελούν μια οικονομική λύση για τη σίτιση των σκύλων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σωστό· η φυσική διατροφή των σκύλων μας είναι εκείνη των σαρκοφάγων.

Οι σκύλοι έχουν πεπτικό σύστημα πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Ως σαρκοφάγα ζώα, διαθέτουν πεπτικό σύστημα ισχυρό, ικανό να διασπάσει ακόμα και κόκαλα. Όπως και στα άλλα σαρκοβόρα, η τροφή τους (η οποία αποτελείται κυρίως από ωμό κρέας) παραμένει στο στομάχι τους για αρκετές ώρες, σε ένα εξαιρετικά όξινο περιβάλλον. Αυτή η υπεροξύτητα του πεπτικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των βακτηρίων που βρίσκονται στην ωμή τροφή. Έτσι, μόλις η τροφή αποστειρωθεί μέσα στο εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του στομάχου, στη συνέχεια αποσυντίθεται στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα δημητριακά/αμυλώδη είναι ακατάλληλα για το πεπτικό σύστημα των σκύλων, καθώς αυτοί δε διαθέτουν πεπτικό σύστημα ικανό να αφομοιώσει αυτά τα συστατικά. Για το λόγιο αυτό μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους:

 • Το πεπτικό σύστημα δεν απεκκρίνει αρκετά υγρά εντός του στομάχου κατά τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, δεν καταστρέφονται τα βακτηρίδια, ενώ η λάθος ζύμωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, στροφή στομάχου και παρασιτώσεις.
 • Το πάγκρεας υπερφορτώνεται με την παραγωγή ενζύμων για την πέψη των δημητριακών, καθώς το έντερο του σκύλου δεν είναι «φτιαγμένο» για να χωνεύει μεγάλες ποσότητες γλυκιδίων τα οποία περιέχονται στα δημητριακά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, λόγω του υψηλού ποσοστού των υδατανθράκων που περιέχονται στις ζωοτροφές (κροκέτες, κονσέρβες κ.λπ.).

Οι σκύλοι μας θα πρέπει να τρέφονται σωστά, ανάλογα με το είδος τους, δηλαδή ως σαρκοφάγα. Στόχος θα πρέπει να είναι μια διατροφή χωρίς σάκχαρα, χωρίς δημητριακά, χωρίς διάφορα πρόσθετα, χωρίς τοξικά, επιβλαβή ή δύσπεπτα, αλλά με βάση το κρέας, τα εντόσθια και τα κόκαλα.

Με τη σωστή διατροφή, απαλλαγμένη από δημητριακά/αμυλώδη, εξοικονομούμε χρήματα περιορίζοντας τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, και το κυριότερο: οι σκύλοι μας είναι ευχαριστημένοι, έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση και είναι ψυχικά ισορροπημένοι!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

(SUPER PREMIUM)

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Ανάλογα την ηλικία και τη δραστηριότητα του (ήπια βόλτα με λουρί μέχρι δύο ώρες ημερησίως) θα πρέπει να λαμβάνει τροφή/ημέρα ίση με το ποσοστό επί τοις % επί του σωματικού του βάρους. Στα ενήλικα σκυλιά η ημερήσια ποσότητα τροφής είναι ίση με το 3% του σωματικού του βάρους (σε μεγαλόσωμες ράτσες μπορεί να πρέπει να δοθεί και 4%). Στα κουτάβια κυμαίνεται ανάλογα με το εκτιμώμενο βάρος τους όταν θα ενηλικιωθούν.
 • Αν τον ταΐζετε δύο φορές ανά ημέρα μπορείτε να δίνετε άλλη τροφή το πρωί και άλλη το βράδυ.
 • Αν τον ταΐζετε μία φορά την ημέρα καλό θα ήταν να μην αναμιγνύονται διαφορετικά κρέατα (έχουν διαφορετικό χρόνο χώνεψης).

Β. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

 • i. Βγάζουμε τη μπάρα από την κατάψυξη και την τοποθετούμε στην ψύξη, ώστε να επιτύχουμε σταδιακή απόψυξη και να μειώσουμε έτσι το μικροβιακό φορτίο.
 • ii. Τρεις-τέσσερις (3-4) ώρες προτού δώσουμε το φαγητό στο σκύλο μας κόβουμε με το μαχαίρι την ποσότητα τροφής που πρέπει να του δώσουμε (σε περιπτώσεις που είναι μικρότερη από το ένα κιλό).
 • iii. Αφήνουμε την ποσότητα σε θερμοκρασία δωματίου προκειμένου να ξεπαγώσει και ακολούθως δίνουμε στο σκύλο μας το γεύμα του. Το υπόλοιπο της τροφής παραμένει στο ψυγείο μέχρι το επόμενο γεύμα.
 • iv. Αρχικώς και προκειμένου να μην μάθει να μεταφέρει την τροφή σε άλλα σημεία του σπιτιού ή του χώρου του, είμαστε μαζί του και σε περίπτωση που το ρίξει έξω από το μπολ του τον διορθώνουμε βάζοντας το φαγητό πίσω στο μπολ του

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Τις θερμές ημέρες όπου η θερμοκρασία είναι πάνω από 30ο Κελσίου, μειώνουμε το χρονικό διάστημα που η τροφή μένει σε θερμοκρασία δωματίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Αφήνουμε το γεύμα στο μπολ του το πολύ 20 λεπτά αν δεν το φάει το παίρνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο πρωταρχικά τον μαθαίνουμε να τρώει όταν εμείς θέλουμε και δεύτερο μειώνουμε την επιβάρυνση σε μικροβιακό φορτίο της τροφής.

Γ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ

 • i. Οση τροφή παρέμεινε στο μπολ την παίρνουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Η τροφή μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις (3-4) ημέρες στο ψυγείο. Ο λόγος δεν βρίσκεται στο κρέας αλλά στη διάσπαση των λαχανικών (αφού ο σκύλος δεν μπορεί να διασπάσει την κυτταρίνη) τα οποία σαπίζουν πιο εύκολα.
 • ii. Καθαρίζουμε άμεσα το μπολ του με κάποιο απορρυπαντικό που καταστρέφει τα μικρόβια ή καλύτερα για να πετύχουμε φυσικό χωρίς χημικά καθαρισμό να χρησιμοποιήσουμε ξύδι.

Ακολουθήστε την “J &J Υπηρεσίες Διατροφής” στο κόσμο της barf και σύντομα θα ξεχάσετε μυρωδιές, τριχόπτωση, μαλακά κόπρανα και ότι άλλο προσφέρει η βιομηχανοποιημένη ξηρά τροφή στα καμάρια μας…

Στην “J&J Υπηρεσίες Διατροφής” έχοντας μελετήσει βαθιά το θέμα της σωστής διατροφής του σκύλου και για να απορροφήσει εκείνος όλες τις θρεπτικές ουσίες τηρούμε αυστηρά τις αναλογίες σε κρέας, κόκκαλα (ασβέστιο-φώσφορο: 1,2/1) εντόσθια, λαχανικά, φρούτα κλπ

Στην “J & J Υπηρεσίες Διατροφής” έχουμε απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε μόνο νωπά κρέατα ενώ στα πολτοποιημένα λαχανικά δεν προσθέτουμε ούτε πατάτα… Το μόνο δε αποδεκτό συντηρητικό είναι η «κατάψυξη»…